piektdiena, 2021. gada 25. jūnijs

Kā pareizi pagatavot tēju

Pasaulē ir ļoti daudz tējas pagatavošanas veidu. Lai pilnībā atklātu tējas spēku, jums jāievēro daži sagatavošanas noteikumi, tie ir diezgan vienkārši un pārbaudīti laikā. Pareizi pagatavota tēja palīdzēs pilnībā atklāt tas aromātu un daudzpusīgo garšu, pēcgaršu un ietekmi.

2. Tējas pagatavošana, izmantojot "Teapot" tējkannu ar pogu

Ķīniešu tradicionālā tējas pagatavošanas metode - noplūdes metode

Izliešanas metodes izmantošana nozīmē ūdens liešanu caur tējas lapu, tādā veidā ūdens paņem no tējas ēteriskās eļļas un mikroelementus, kas piešķir tējai unikālu garšu. Tiek uzskatīts par visefektīvāko tējas pagatavošanas veidu. Jūs varat pagatavot tēju, atkārtoti lietojot īsu laika periodu, tas palīdz atklāt tējas aromātu un garšu. Šādā veidā jūs varat pagatavot tēju no 3 līdz 10 reizēm, atkarībā no tējas veida un kvalitātes, ielejot katru jaunu reizi, garša dzirkstīs dažādas notiņas. Tēja attīsta garšu, tā ir pašpietiekama, tāpēc nav nepieciešamības pievienot cukuru, citronu vai citas sastāvdaļas. Šai metodei tiek izmantoti specialie trauki, kas sastāv no:

1) Tējkanna/Gaiwan, vajadzīga priekš tējas ievārīšanai, korektāk nosaukt uzsliešanai.

Tiek uzskatīts, ka labākie tējkannas ir izgatavoti no Yixing māla to unikālo īpašību dēļ. Tos parasti lieto tumšām tējām (pu-erh tēja, melnā tēja, tumšā oolong tēja). Tiek izmantoti arī porcelāna vai stikla tējkannas.


Gaiwan (kauss ar vāku) - tradicionāls ķīniešu tējas pagatavošanas trauks, kas visbiežāk izgatavots no porcelāna.

2)Tējas dēlis vai čabāns ir vajadzīgs, lai uzliešanas laikā, ūdens nenonāktu uz galda vai vietas, kur tēja tiks izlieta, un tajā izlej tējas atlikumu.


3) Trauki ir nepieciešamas, lai tajās ielej tēju no čahaja; traukos tēja atdziest ātrāk, un jūs to varat dzert gandrīz uzreiz. Bļodas ir mazas, un tēju dzer mazos malciņos, tāpēc garšas kārpiņas tiek stimulētas, garša jūtama intensīvāka.

4) Chahai (taisnības čalis) - izmanto, lai vienmērīgi sadalītu tēju traukos. Ja tēju lej tieši no tējkannas traukos, tad tējas uzlējums nebūs vienmērīgs, pēdējie tējas ballītes dalībnieki var nobaudīt rūgtu garšu, lai no tā izvairītos, viņi izmanto čahaju, tējas trauku. Tējas lapas arī nosēžas čahajā, un no tā ir ērtāk ieliet tēju, nekā no tējkannas vai gaiwan.

Īss soli pa solim tējas pagatavošana, izmantojot noplūdes metodi

#1 Solis
Iebērt apmēram 7-10 gramus tējas tējkannā vai Gaiwan
#2 Solis
Pārlej ar verdošu ūdeni un nekavējoties iztukšo, pirmo brūvējumu nedzer (tējas skalošana). Pirmajā pagatavošanā mēs pamodinām tējas lapu, atbrīvojamies no putekļiem, augsnes daļiņām un pelniem
#3 Solis
Ielejiet tēju ar ūdeni un turiet 5-15 sekundes atkarībā no tējas
#4 Solis
Ielejiet tēju čahajā (tējas traukā)
#5 Solis
Ielejiet tēju no čahaja traukos
#6 Solis
Atkārtojiet 3-5 soli vairākas reizes, palielinot pagatavošanas intervālu par 5-10 sekundēm
#7 Solis
Tēju vienmēr vajadzētu dzert lai ta būtu mazliet atdzeseta, zemāku par 65 grādiem

Nav stingru noteikumu, ir iespējamas dažādas tējas devas un pagatavošanas laiks

Tējas pagatavošana, izmantojot "Teapot" tējkannu ar pogu


Teapot, gongfu vai vienkārši tējkanna ar pogu, kas paredzēta tējas pagatavošanai ar izliešanas metodi, tas ir labākais risinājums, jo tas ļauj ātri un pareizi pagatavot tēju - viegli lietojama, ideāli piemērota birojam vai mājām. Tehnoloģiski tas atkārto tējas pagatavošanas procesu ķīniešu tradicionālajā veidā. Tam jābūt pagatavotam ar izliešanas metodi. Pietiek pievienot tēju, ieliet ūdeni un nospiest pogu, tējas pagatavošanas process ir pilnīgi tāds pats kā tradicionālajā ķīniešu metodē, izmantojot dažādus traukus.



Īsa sola pēc sola instrukcija kā pagatavot tēju izmantojot tējkannu ar pogu

#1 Solis
Ievietot tējkannā 7g-10g tējas
#2 Solis
Ielejiet verdošu ūdeni un uzreiz izlejiet ara, pirmo uzlējumu nedzer (skaitās ka tējas skalošana). Pirmā uzlējumā laikā, mēs pamodinām tējas lapu, un attīrām no putekļiem un citiem netīrumiem
#3 Solis
Ielejiet ūdeni tējai, un paturiet no 5 līdz 15 sekundēm, atkarīgi no tējas
#4 Solis
Nospiediet pogu un tēja izlēsies tējkannas krūzē
#5 Solis
Varat saliet visu pa krūzītēm vai bļodiņas
#6 Solis
Atkārtot soļus #3- #5 dažas reizes, katru reizi palielinot laika intervālu starp ievārīšanu uz 5 – 10 sekundēm
#7 Solis
Tēju vienmēr ir jādzer mazliet atdzesēto, zem 65 grādiem

Eiropas tējas pagatavošanas metode


Eiropas tējas pagatavošanas metode nozīmē tējas lapas infūziju tējkannā, kafijas presē vai citā traukā, šādu tēju nav nepieciešams pagatavot ilgu laiku, pietiek ar pāris minūtēm, pretējā gadījumā tā garšos rūgta. Trauku tilpums ir daudz lielāks nekā ķīniešu variantā, šādos traukos tiek ievārīta tēja. Pietiek tikai tējkannu piepildīt ar ūdeni, apmēram 1 gramu uz 100 mililitriem, un atstāt 2-3 minūtes.