Tējas lapa satur milzīgu daudzumu dažādu vielu un savienojumu, tie ir alkaloīdi, vitamīni, olbaltumvielas, ogļhidrāti, fenola savienojumi (tanīns), ēteriskās eļļas un minerālvielas.
1. Sirds un asinsvadu sistēma
Viens no lielākajiem pētījumiem tika veikts Japānā, kur 11 gadu garumā tika novēroti 40 530 cilvēki vecumā no 40 līdz 79 gadiem. Tika konstatēts, ka regulāra tējas lietošana samazina mirstību līdz pat 62%, un tēja bija apgriezti proporcionāli ar mirstību no sirds slimībām gan vīriešiem, gan sievietēm. [1]
2. Pret stresa un depresijas
Tēja var pozitīvi ietekmēt uz stresa līmeni un depresijas risku. Pētījumi liecina, ka tējas lietošana var samazināt stresa līmeni. Ja dzert 3 tējas tases dienā, depresijas risks var samazināties par 37%. [2] [3]
3. Var pastiprināt smadzeņu darbības stimulāciju
Tēja satur lielu kofeīna un teanīna daudzumu, kas palielina laimes hormona dopamīna koncentrāciju. Ilgstošs smadzeņu stress izraisa noteikto adenozīna daudzumu izdalīšanos, kas palēnina smadzeņu darbību. Kofeīna molekulas atgrūž adenozīnu un paši aizņem viņu vietu, tādējādi ietekmējot smadzeņu darbību, atmiņu, uzmanību un garastāvokli. Teanīns (nejaukt ar tanīnu) Pats par sevi nedaudz kavē kofeīna iedarbību, tādējādi padarot tā iedarbību maigāku un noturīgāku nekā kafija. [4] [5]
4. Var samazināt diabēta 2 līmeņa risku
Tējas lapas satur ievērojamu kofeīna daudzumu, kas var samazināt diabēta risku. Japānā veikts pētījums, atklāja, kā izdzerot sešas vai vairāk zaļās tējas tases dienā, 2 līmeņa diabēta risks var samazināties par 33%. [6] [7]
5. Var samazināt asinsspiedienu
Antioksidanti tējā, aktivizē olbaltumvielas kas atrodas asinsvadu sieniņu jonu kanālos, kas noved pie to atslābināšanas, kas izraisa asinsspiediena pazemināšanos. [8] [9]
6. Palīdz svaru zaudēšanas procesā
Ar pareizu uzturu zaļā tēja var palīdzēt zaudēt svaru, pateicoties tās sastāvā esošajiem polifenoliem, kas ir iesaistīti tauku pārstrādē, paātrina vielmaiņu (uzlabo vielmaiņu). [10]
7. Tēja var palīdzēt pastiprināt imūnsistēmu
Zarnā atrodas daudz noderīgu un neveselīgu baktēriju, tām ir svarīga loma veselībā. Tējas sastāvā esošie polifenoli veicina labo baktēriju vairošanos un kavē kaitīgo vairošanos. [11]
8. Samazināt holesterīna daudzumu asinī
Viens randomizēts pētījums atklāja, ka, dzerot piecas melnās tējas porcijas dienā, cilvēkiem ar vieglu vai vidēji augstu holesterīna līmeni, holesterīna līmenis pazeminājās par 11%. [12]
9. Ekzēma
Tika veikts pētījums, kas parādīja, ka tējas lietošana palīdz tikt galā ar smagām ekzēmas izpausmēm, uzlabošanās pazīmes kļuva manāmas pēc 1-2 nedēļām, uzlabojumi saglabājās līdz 5 mēnešiem vairāk nekā 54% pacientu. [13] [14]
10. Кauli
Savienojumi kas atrodas tējā, tostarp polifenoli, ko sauc par katehīniem, veicinot kaulu augšanu un kavējot kaulu sadalīšanos, var samazināt osteoporozes risku. [15]